Dordrecht’s house is spanned by a former sail maker

In the historic city center of Dordrecht is a building with surprisingly winding space. Architect Oliver Van den Hoven Transform the building into a home with long views and different atmospheres at the same time.

Most people from Dordrecht know that the building is the workshop of sailing maker Hagmann. Architect Olivier van den Hoven says the National Monument has a special history. The existing space was created over time because two buildings and an intermediate yard were combined.

Different atmospheres
“This created a kind of meandering space in the early 20th century that extends all the way from Wijnstraat to Kuipershaven,” says Van den Hoven. The space of 36 meters is approximately three parts. Small differences in the different level and width make different spaces still tangible in the current building.

One side of the elongated building is more urban, while the other has a great view of the point where three rivers meet. Prominent in the center is an ancient, almost square courtyard with a large skylight above it.

Spatial
In addition to their functional desires, clients essentially want to take that private space as a starting point for their new home experience. So Van den Hoven essentially directed different places in the house into tall sights.

Entering from the side of the harbor, you look deep into the old courtyard; From Wijnstraat all the way to the kitchen, says the architect. A front room was set up on the harbor side, where residents could work.

The hall was not deliberately chosen; “This creates a barrier between the house and the extension of the three rivers behind it,” Van den Hoeven explains. “In one step, you are instantly home from the Kuipershaven and you can see the entire width of the facade inside.”

See also  The study found that the testicles and the brain have a lot in common

intimate
A tall bookcase extends the length of the wall towards the former courtyard. Here the Treasury forms a whole with a few wide steps. A spacious kitchen has been accomplished in the old courtyard. The generous but diffused light here only comes from above and colors the room differently during the day.

Another long closet wall guides the way into the bedroom. The deeper the house, the more intimate the spaces. The bathroom and bedroom are designed as two parts of one space, so the house also keeps space. The wardrobe on the side of the Wijnstraat forms a sound barrier between this more intimate part of the house and the street.

Color and material
In keeping with the spaciousness, Van den Hoven chose a palette of seven colors. It is clear that the house consists of three parts, each with its own atmosphere, but due to the use of color and the choice of materials, the spaces merge into a whole. Moreover, the partitions are not made by wall, but with custom cabinets extending from floor to ceiling.

“It provides a certain balance. This makes the free-standing sculptures and the beautiful Piet Hein Eek cabinet stand out even more. The space actually contains something like a museum as well; it goes well with the beautiful artworks the residents have,” Van den Hoeven says.

In addition to his own projects as an architect and interior designer, Olivier van den Hoven leads the Dark & ​​Stormy design agency. He does this with graphic designer Charlotte Newland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *