Poetin komt op buitenlandse reis aan nog grotere tafel te zitten dan in Kremlin | Buytenland

De Russische president Vladimir Poetin is op zijn eerste buitenlandse reis sinds de invasie in Oekraïne terechtgekomen aan een onderhandelingstafel die nóg groter was dan die in het Kremlin. Het duurde niet lang tot de foto massaal rond ging op sociale media.

Poetin was begin dit jaar kop van jut toen hij verschillende westerse leiders in het Kremlin ontving aan een buitensporig lange witte tafel. Zowel de Franse president Emmanuel Macron als de Duitse bondskanselier Olaf Scholz ondergingen dat lot, nadat ze weigerden een coronatest af te leggen. De memes waren niet bij te houden.

Deze week trok de Russische president voor het eerst sinds de invasie van Oekraïne naar het buitenland. Hij woonde de zesde Kaspische Top bij in Turkmenistan, een ontmoeting tussen de leiders van alle staten die aan de Kaspische Zee grenzen: Rusland, Azerbeidzjan, Iran, Turkmenistan en Kazachstan.

Gigantischer

Daarbij kwam hij aan een nóg gigantischeretafel terecht dan die van het Kremlin. De regeringsleiders zaten zo ver van elkaar in de ‘grote vergaderzaal’ dat ze op foto’s van de bijeenkomst nog amper te herkennen zijn.

De grote vergaderzaal waar de Kaspische Top afgelopen week plaatsvond. De vijf regeringsleiders zijn amper herkenbaar. © RV

‘Kleine vergaderzaal’

Voor die bijeenkomst was er nog een iets ‘intiemere’ meeting geweest in wat het Turkmeense ministerie van Buitenlandse Zaken de ‘kleine vergaderzaal’ van het luxueuze Arkadag Hotel in Asjchabad noemde. Maar ook die tafel was fors uit de kluiten gewassen.

De eerste foto vond al snel zijn weg naar sociale media, waar hij vergeleken werd met de veel kleinere vergadertafel op de G7 van belangrijkste industrielanden, die de dagen ervoor had plaatsgevonden in Duitsland. ‘Huh? Links de top van de G7 met negen mensen aan tafel. Rechts de Kaspische Top met Poetin. Daar zitten vijf mensen aan tafel. Waarom zitten ze zo ver uiten?’, schrijft iemand.

‘Poetin krijgt elke week een grotere tafel’, schrijft iemand anders.


Russisch president Vladimir Poetin (links en daarna met de klok mee), Turkmeens president Serdar Berdimuhamedow, Azerbeidzjaans president İlham Əliyev, Iraans president Ebrahim Raisi en Kazachs president Kassym-Jomart Tokayev in de "kleine vergaderzaal".

Russisch president Vladimir Poetin (links en daarna met de klok mee), Turkmeens president Serdar Berdimuhamedow, Azerbeidzjaans president İlham Əliyev, Iraans president Ebrahim Raisi en Kazachs president Kassym-Jomart Tokayev in de “kleine vergaderzaal”. © AP


See also  Italian Prime Minister Draghi resigns | Abroad

Leave a Reply

Your email address will not be published.