Vandaag in 1986 is Achmed de Kom voor het eerst de snelste o…

Tien jaar lang was Achmed de Kom houder van het Nederlands record op de 100 meter. De in Paramaribo geboren sprinter brak in 1983 als lid van de Rotterdamse club Metro door op het nationale podium. Een jaar later stapte hij over naar Phanos in Amsterdam. In 1984 werd hij Nederlands kampioen op de 200 meter, iets wat hij nog vier keer zou herhalen.

100 meter

Ook op de kortste sprintafstand was De Kom verschrikkelijk snel. In 1986 was hij voor het eerst de snelste van Nederland, door het record van Henk Brouwer (10,52) met een tijd van 10,49 uit de boeken te lopen. Zijn beste jaar was 1988, waarin hij het Nederlands record op 10,25 zette, een voor die jaren indrukwekkende tijd. Het duurde lang voordat Patrick van Balkom sneller was dan dat record.

WK

De Kom, ‘de Nederlandse Ben Johnson’, deed ook nog mee aan het WK van 1987 in Rome, maar verder dan de kwartfinale op de 100 en 200 meter kwam hij niet.

Schorsing

In 1989 was zijn atletiekcarrière opeens voorbij. De KNAU schorste De Kom voor maar liefst achttien maanden (waarvan tien voorwaardelijk) nadat hij tijdens het NK een vrouwelijk jurylid had geslagen.

De Nederlands recordhouder op de 100 en 200 meter had vanwege de hitte op die dag om een ​​koel drankje gevraagd. De official weigerde – omdat de sprinter niet in de jurykamer mocht komen – waarna De Kom boos reageerde, het drankje over haar papieren gooide en het jurylid een flinke tik verkocht.

See also  Mercedes in the UK was warmly received by fans and colleagues

Doping

Dat was niet de enige zaak waarbij De Kom in opspraak kwam. Na zijn topsportcarrière ging hij aan de slag als trainer bij de Hilversumse club GAC. Op een trainingskamp in Italië verstrekte hij een paar jonge atleten voedingssupplementen die doping bevatten. De sporters die weigerden de aangeboden preparaten te kopen werd weggestuurd en moesten zelf hun terugreis regelen en betalen. „Atleten die vier keer per week bij mij trainen, weten wat ze daarvoor nodig hebben. Daar ben ik keihard in”, zei hij zelf in het Algemeen Dagblad daarover. En hij vertelde: „Als je het uitsluitend bij trainingen gebruikt, is er niets aan de hand.”

Ontslagen

Daar kwam je echter ook in die tijd al niet meer mee weg. Hij werd ontslagen door GAC en Leiden Atletiek – waar hij ook actief was – en hij werd tevens geroyeerd door de Atletiekunie.

De Kom keerde daarna niet meer terug in de sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *